címe   Magyarországi hálózat
 
 
Előzmények

"A települési közösségekre építő mezőgazdasági kezdeményezések" címmel az Egyesület 2014. február 13-án tervezői napot tartott. A programon elsősorban olyan polgármesterek, és más projektgazdák vettek részt, akik településükön az elmúlt években - sikerrel, részleges sikerrel, vagy sikertelenül - települési közösségi mezőgazdasági kezdeményezéseket valósítottak meg. A program - a terveknek megfelelően - lehetőséget és teret adott a tapasztalatok számbavételére és elemzésére, valamint a továbblépés lehetőségeinek feltérképezésére is.
A hálózatépítés jelentősége

A tervezői nap során megfogalmazott élmények és észrevételek nyilvánvalóvá tették, hogy igény van a jövőben az alábbiakra:
  • rendszeres találkozók szervezése a települési közösségekre építő mezőgazdasági kezdeményezések projektgazdái számára;
  • kommunikációs rendszer kidolgozása és létrehívása a résztvevők és a később csatlakozó projektgazdák részére;
  • témába vágó uniós projektekről történő tájékoztatás;
  • a futó projektekről történő tájékoztatás;
A nagy érdeklődésre való tekintettel további workshopokat tervezünk az alábbi témákban;
  • tervezés és megvalósítás;
  • közösségszervezés, integráció;
  • felnőttoktatás, motiváció kialakítása és fenntartása;
  • pályázati források összehangolása;
  • a településen belüli közfoglalkoztatottak bevonása a programokba
Mindezeken túlmenően a Pro-Cserehát Egyesület a vidékfejlesztésben folytatott tevékenységei során arra a következtetésre jutott, hogy szükséges az elnéptelenedő, munkanélküliség és mélyszegénység által sújtott települések érdekképviselete, a jogszabályi környezet adaptálása a reális viszonyokhoz.

Célok

A hálózatépítés elsődleges célja a mezőgazdaság alapú vidékfejlesztésben érintett önkormányzatok és civil szervezetek összekapcsolása és a tapasztalatok megosztása. A hálózaton keresztül feltérképezhetőek a jó gyakorlatok, valamint a mezőgazdaság alapú vidékfejlesztés sikerének és kudarcainak tényezői. A hálózaton belüli tapasztalatcsere segít feltárni a kistelepüléseket a vidékfejlesztésben gátló jogszabályi körülményeket. Ezzel lehetőségünk nyílik javaslatok megfogalmazására és közös érdekképviseletre.

Módszerek

Eddig egy szakmai napot bonyolítottunk le, ahol szakmai kerekasztal beszélgetés és műhelymunka során dolgoztuk fel a jó és a rossz tapasztalatokat a mezőgazdaság alapú vidékfejlesztéshez kapcsolódóan. A jövőben szeretnénk további szakmai napokat tartani érdekképviseleti platformot létrehozni különböző szolgáltatásokkal a résztvevőknek.


Együttműködő partnereket keresünk

A szakmai platform kiépítéséhez keresünk a közösség alapú vidékfejlesztésben,a mezőgazdasági jellegű munkahelyteremtésben érintett önkormányzatokat, civil és szakmai szervezeteket! Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot: info@bffd.hu

Ökológiai szemléletű település és térségfejlesztés a gyakorlatban 2015. szeptember 23-24.

A Pillangó Fejlesztések a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával Ökológiai szemléletű település és térségfejlesztés a gyakorlatban címmel tartott rendezvényt B-A-Z és Heves megyében.

2015. szeptember 23-án Szirmabesenyő, 2015. szeptember 24-n Vécsen adott otthont az egész napos eseménynek. A megyék számos településéről érkezett résztvevők az esemény első részében szakértői előadásokat hallgattak meg a település és térségfejlesztés témájában. A program második felében kiscsoportos szakmai kerekasztal beszélgetés keretében kezdték meg a fenntartható település és térségfejlesztés gyakorlati ismereteinek elsajátítását.
További részleteket a Pillangó Hírekben olvashatnak: Ökológiai szemléletű település és térségfejlesztés a gyakorlatban
Az eseményhez kapcsolódva Ökológiai szemléletű település és térségfejlesztés a gyakorlatban címmel készítettünk egy összefoglaló kiadványt a témához kapcsolódva. Hasznos dokumentumok


Szirmabesenyő, 2015. szeptember 23. Szirmabesenyő, 2015. szeptember 23. Szirmabesenyő, 2015. szeptember 23.
vidékfejlesztés   közösségi mezőgazdálkodás   roma   szegénység   vegyszermentes mezőgazdaság   munkanélküliség   részvételi alapú tervezés   regionális hálózat   kistelepülés   önkormányzat   munkahelyteremtés  
 
Pillangó Szabadfolyású Fejlesztések a Facebookon
© bffd.hu - Butterfly Free Flow Development
Külföldről támogatott civil szervezet