címe   Privát Lecsó
 
 
Háttér

A Privát Lecsó egy közösség által támogatott gazdálkodási programunk volt, mely 2012-ben és 2013-ban zajlott.

A résztvevők közvetlenül támogattak egy Nógrád megyében található biogazdaságot, cserébe pedig osztoztak az ott termelt terményeken.
Ez a modell kiszűri a köztes értékesítési szereplőket, a termelőt és a fogyasztót közvetlenül köti össze, ami mindkét félnek előnyös. A fogyasztók megbízható forrásból, a piaci árnál valamivel olcsóbban jutnak terményekhez, amelyeket házhoz szállítva kapnak meg. A termelő biztos és hosszú távú bevételre tesz szert, ami segíti a munkaszervezésben és a fejlesztésben.
A Pillangó Fejlesztések mindezen tevékenységek által pedig - a program során - közösséget épített.

Cél

A célunk az volt, hogy támogatói kört építsünk a Pillangó Fejlesztések köré minőségi szolgáltatás útján; illetve saját példánkon keresztül terjesszük a közösség által támogatott gazdálkodás modelljét, eredményeit, örömét.

Megvalósítás

A program során egy biodinamikus gazdaság földterületének felét béreltük, ahol az általánosan elérhetőnél szélesebb választékban termesztettünk zöldségeket. A gazdaság tulajdonosa vezette és felügyelte a termesztést, és minden felmerülő költséget a Privát Lecsó térített meg. A zöldségeket hetente dobozokban szállítottuk ki a 25-35 családnak, vagy csoportnak, akik havidíjat fizettek és részt vettek a gazdaságban szervezett rendezvényeken. Nem kértünk több részvételt a közösség tagjaitól, azonban nyitva hagytuk a közösségi innováció kapuit és folyamatosan figyeltünk a felmerülő igényekre is.

vidékfejlesztés   közösségi mezőgazdálkodás   roma   szegénység   vegyszermentes mezőgazdaság   munkanélküliség   részvételi alapú tervezés   közösség által támogatott mezőgazdálkodás  
 
 
Pillangó Szabadfolyású Fejlesztések a Facebookon
© bffd.hu - Butterfly Free Flow Development
Külföldről támogatott civil szervezet