címe   Hejő- Sajó
 
 
“Hejő- Sajó: Fő a közös lecsó- Hejő-Sajó menti települési klaszter a fenntartható települési gazdálkodásért”

cj
A “Hejő- Sajó: Fő a közös lecsó” című projektünket a Norvég Civil Alap támogatta 2015-2016. években.
A projekt célja az volt, hogy a Pro Lecsó kertészeti programot a települési szintről a mikro-régiós szintre emelje, és a kertészeti programon túlmutatóan is aktivizálja, a fenntarthatóság iránt elkötelezetté tegye a résztvevő települések lakosságát.
A projekt eredményeként a közösségeken belül és a közösségek között együttműködés jött létre, ami a hosszú távú, közös település és régiófejlesztés esélyeit nagyban erősítette. A résztvevő települések vezetői, a helyi közalkalmazottak, valamint a teljes lakosság a fenntartható fejlődés olyan alapismereteit tudták elsajátítani a projekt során, mint a vegyszermentes kertészeti praktikák vagy a környezetbarát településfejlesztés eszköztára.

A projektben való részvétel két módon történt:
- vegyszermentes kertet indító települések: Sajókeresztúr, Szirmabesenyő, Kistokaj és Sajósenye a projekt keretében Pro Lecsó kertet indított, kertészeti csapat alakult.
- a fenntartható fejlesztésre felkészülő települések: Sajóecseg, Sajóvámos, Sajóbábony, Hejőkeresztúr a projekt keretében nem indított 2015-ben Pro Lecsó kertet, de a lakosok, településvezetők és közalkalmazottak minden más tevékenységben részt vehetnek. Hejőkeresztúri munka, ahol már 2014 óta van Pro Lecsó program mintául is szolgál a többi település számára.

dj

A projekt hosszú távú célja, hogy a fenntartható fejlesztési koncepció a résztvevő települések fejlődésének irányát kijelölve biztosítsa az egészséges környezet, egészséges élelmiszer és a megélhetés feltételeit a közösségek részére, mind a településeken belül, mind hálózatosodva, a „Hejő-Sajó térségben”. A konkrét kertészkedés, az ehhez kapcsolódó egyéb teendőkön kívül, fontos lépés a lakosok és településvezetők szemléletmódjának tágítása tudásátadás, a fenntartható fejlesztési irányok kijelölése.

A program célja a települési közösségi kertészet, mint a helyi településfejlesztés egy lehetséges eszközének elterjesztése az érintett településeken, a mikro-regionális ökológiai fejlődés és a civil társadalom megerősítése.
További cél a program megismertetése regionális és országos szinten egyaránt.


A projektidőszak rövid 14 hónapja alatt (2015.Március 1 - 2016.Április 30) az alábbi tevékenységek valósulnak meg:
• Beindul 3 - 4 Pro Lecsó kert, melyekben egy helyi oktató- intéző végzi majd a munka felügyeletét és az újdonsült kertészek oktatását;
• 3 nagy közösségi rendezvény valósul meg a környezetvédelem és az egészséges életmódhoz kapcsolódóan;
• Kisebb műhelymunkák keretében a fenntarthatóság témakörével ismerkednek kisebb csoportok;
• Elkészülnek települési és mikro-régiós fejlesztési tervek;
• A tapasztalatokat egy konferencia keretében a szélesebb közönséggel is megosztjuk.

A projektidőszak alatt az eseményeket facebook oldalunkon lehet követni:
Hejő-Sajó:Fő a közös lecsó


Kiemelt események a projekt ideje alatt:

I. Pro Lecsó Piac Sajókeresztúrban

2015. szeptember 19.
A "Hejő-Sajó: Fő a közös Lecsó" projektünk keretein belül első alkalommal rendezett piacon egy helyszínen kóstolhatták és vásárolhatták meg a Pro Lecsó Kertekben termett vegyszermentes zöldségeket, az azok felhasználásával készült termékeket és egyéb települési specialitásokat Hejőkeresztúrból, Hejőszalontáról, Kistokajból, Sajókeresztúrból, Szirmabesenyőről, Sajósenyéről, Sajóecsegből, Sajóvámosról és Sajóbábonyból. A folytatás itt olvasható: I. Pro Lecsó Piac Sajókeresztúrban


Pro Lecsó a falumban, Sajóbábony 2015. december 2.


2015. december 2-n Sajóbábonyban hirdettük ki a szeptember 19-i, Sajókeresztúrban megrendezett piacra meghirdetett Pro Lecsó a falumban rajzpályázat eredményeit. A Deák Ferenc Általános Iskola tornatermét megtöltötték a rajzversenyen résztvevő diákok és tanáraik, a rajzaikkal pályázó óvodások és a Hejő-Sajó: Fő a közös Lecsó projekt településeiről érkezett kertészek, résztvevők. A részletek itt folytatódnak: Pro Lecsó a falumban Rajzverseny eredményhirdetés


Kis alkotó

fvgÍFG


Hejősajó   Pro Lecsó   hálózat   ökológia fejlesztés   részvétel alapú tervezés  
 
Pillangó Szabadfolyású Fejlesztések a Facebookon
© bffd.hu - Butterfly Free Flow Development
Külföldről támogatott civil szervezet