Az egyesületünk által kidolgozott és folyamatosan továbbfejlesztett Pro Lecsó program a fenntartható, kistelepülési vegyszermentes gazdálkodást meghonosítását szolgálja. Egyaránt együttműködünk a helyi önkormányzatokkal, a szegény, de ambiciózus roma és nem roma emberekkel, és más szervezetekkel.
A közösségi gazdálkodás előnye, hogy erősíti a közösségi tudatot, csökkenti a munkanélküliséget, és segíti az egészséges és fenntartható életmód kialakítását.
Mindez együtt pozitív irányba változtatja az emberek gondolkodásmódját, és alternatív például szolgál a felnövekvő fiatal generációk számára. A program ezen felül segíti a roma kisebbséggel szembeni előítéletek megváltoztatását is.
A gyakorlatban a települési programok komplex élelmezési, felnőttoktatási, foglalkoztatási és közösségépítő tevékenységen keresztül segítik a mélyszegénységben, gyakran éhezéssel, kirekesztettséggel küzdő roma és nem roma lakosságot.
A Pro Lecsó programot az agro-based social business szellemében hoztuk létre, és tervezzük továbbfejleszteni. Ez a szemlélet a mezőgazdasági alapú település és közösségfejlesztést, a megtermelt javak igazságos elosztását valamint a közösségen alapuló innovációt és vállalkozást tartja elsődlegesen szem előtt.
Háttér
A fenntartható módon termelt bio, vagy vegyszermentes élelmiszerek piaca folyamatosan nő Európában, és ezen belül Magyarországon is. Megítélésünk szerint ennek az igénynek a kielégítése hatékonyan összekapcsolható a munkanélküliség és a szegénység csökkentésével. Magyarország hátrányos helyzetű kistérségeiben található kistelepüléseken egyre növekszik a munkanélküliség, szűkül a szociális háló, így nagy szükség van helyben végezhető, a település jellegéhez és lehetőségeihez illeszkedő munkavégzés megteremtésére és az önellátásra.
Cél
A program célja, hogy együttműködve a helyi önkormányzatokkal, valamint a szegény, de ambiciózus roma és nem roma emberekkel elterjessze a fenntartható kistelepülési vegyszermentes gazdálkodást. A kistelepülések élelmiszerigényének kielégítése után fennmaradó termények értékesítésére egy, a minőséget, a szolidaritást és a környezetvédelmet egyesítő márka bevezetését tervezzük, amelyet nonprofit kereskedelmi szervezeten keresztül értékesítünk majd folyamatosan bővülő csatornákon.
Módszerek
A program két alapeleme a nem-formális felnőttoktatás és az empowerment (képessé tevő) munka. Ezek az alapelemek a következő célokat szolgálják:
- rendszeres részvétel, rendszeresség újbóli elsajátítása;
- felelősségérzet kialakítása,
- belső kontroll alapjainak megteremtése a kizárólagos külső kontroll (félelem) helyett,
- munka-jellegű tevékenységhez kapcsolódó öröm, ezen alapuló büszkeség;
- együttműködés előnyeinek megtapasztalása;
- részvételi alapú tervezés alapjainak elsajátítása;
- jövőkép kialakítása.
A nem formális felnőttoktatás váza a kertészeti ismeretek elsajátításához és közösségi fejlesztésre kidolgozott tankönyv. Ebből részleteket olvashatnak a Dokumentumtárban.
Résztvevők
A programban elsősorban hátrányos helyzetű emberek vesznek részt. Származástól, foglalkoztatási helyzettől, kortól, nemtől függetlenül mindenki csatlakozhat a Pro Lecsó programhoz, aki szeretné elsajátítani a vegyszermentes zöldségtermelés ismereteit és szeretné családját hétről hétre friss zöldséggel ellátni. A programban részt vesznek romák és nem romák, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, dolgozó emberek, nyugdíjasok, kismamák és fiatalok is.
Szakmai és anyagi háttér
A Pillangó Fejlesztések különböző pályázatokon elnyert támogatási források felhasználásával biztosítja a gazdaságok teljes infrastruktúráját.
A települési programok megvalósulását több módon is segítheti magánszemély, vállalkozó, egyetem vagy más intézmény. Ezekről a lehetőségekről bővebben a Támogatás menüpont alatt tájékozódhat.
A felnőttoktatási és közösségfejlesztési programrész a Pillangó Fejlesztések innovációja.
A termelés szakmai felügyeletét az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft (ÖMKi) adja,
a program megvalósítása során használt tananyag egyesületünk fejlesztése, melynek bio-kertészeti részének kidolgozásába többek között a Gödöllői Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének (KTI) munkatársai, Matthew Hayes és Dr. Tirczka Imre is részt vettek.