Alapanyagok
 
  Mángold
A mángold (Beta vulgaris subsp. cicla) elsősorban a mediterrán konyha kiemelten egészséges leveles zöldsége. Érdemes megemlíteni, hogy a mángold a céklának közeli rokona,fajtája, azonban a gumó helyett a levelekre terelve a figyelmet.A mángold levelek a világostól egészen sötétzöld színezetet ölthetnek, míg a szárak lehetnek fehérek, zöldek, de akár sárgák vagy vörösek is. A mángold tavasztól őszig...
Fekete retek
A fekete retek ( Raphanus sativus var. niger) a Földközi- tenger keleti partvidékéről származó növény, amelyet bizonyos források szerint már az Egyiptomiak is nagyra becsültek. A fekete retek tipikus téli zöldségünk, a kora ősszel elvetett fekete retek egész télen folyamatosan felszedhető, a fagyos talajban sem megy tönkre. A múlt század közepéig egész Európában elterjedt téli zöldségféle volt, magas...
Gomba
Nem állatok, mégse növények- a gombák a természet rendszerében a növények, az állatok és a baktériumok mellett külön királyságot (rendszertani egységet) alkotnak. Míg a növények a napfény energiájából, vízből és széndioxidból képesek táplálékukat önmaguknak előállítani, addig a gombák a természetben az elhalt (vagy éppen még élő) szerves anyagok lebontásával foglalkoznak. Gombák nélkül...
Csicsóka
A csicsóka más néven tobinambur vagy indiánkrumpli Amerikából származó növény, amely az 1600-as években érkezett Franciaországba, majd egész Európában elterjedt. Bár megjelenésében a krumplira hasonlít, rendszertanilag az őszirózsafélék családjába, azon belül pedig a napraforgók nemzetségébe tartozik. Az évelő növény termesztése a haszonnövények közül az egyik legkönnyebb, szélsőséges talaj és...
Zab
A termesztett zab (Avena sativa) őse feltehetően a Közel-keletről került Európába és eredetileg állati takarmányozás céljára lett háziasítva. A zab a búzához képest igénytelenebb növény, rövidebb tenyészidővel, hidegebb klímájú vidékeken is megterem. Észak Európában a zab évszázadok óta jelen van a táplálkozásban mint kásanövény, az utóbbi évtizedekben pedig nálunk is terjedőben van.A zab a...
Káposzta
Az itt bemutatott káposzták (fejeskáposzta, kelkáposzta, lilakáposzta) rendszertani helyüket tekintve a keresztesvirágúak rendjébe és a káposztafélék családjába tartoznak. Azonos fajhoz tartoznak például a karfiollal és a karalábéval (ezek a Brassica oleracea faj különböző változatai), valamint közeli rokonságban állnak a retekkel, a mustárral, a repcével, amelyek szintén a káposztafélék családjába...
Céklavariációk
A céklát (Beta vulgaris) a Földközi- tenger vidékén nemesítették vad elődjéből. Eredetileg salátanövényként használták és a leveleket fogyasztották, a gyökeret étkezési célra nem, csupán gyógyászati célra használták. A ma ismert kerek gyökerű változatok csak az elmúlt pár száz évben terjedtek el.A cékla az egyik legegészségesebb növényeink közé tartozik: Kiemelkedően magas vas és folsav tartalma a...
 
Pillangó Fejlesztések a Facebookon
© bffd.hu - Butterfly Development
Külföldről támogatott civil szervezet