Gabonák szerepe a növényi alapú táplálkozásban
Szinte nap mint nap eszünk kenyeret, rizst, müzliket de vajon milyen gyakran fordul elő az étrendünkben a köles, a bulgur vagy akár a quinoa? Az egészséges, növényi alapú táplálkozás egyik alappillérét a gabonák alkotják, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi kutatói javaslatai alapján érdemes figyelni arra, hogy mindennapi étkezésünk negyedrészt teljesértékű gabonákból álljon. A gabonák nagy előnye azon...
Táplálkozási típusok
A teljes értékű élelmiszerekről,az egészséges táplálkozásról sokat hallunk , mi is gyakran említettük a vegetáriánus, vegán táplálkozást. Azonban mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések? Az alábbi táblázattal szeretnénk segíteni kategorizálni a különböző táplálkozási típusokat, hogy olvasóink könnyebben eligazodhassanak a gyakran kusza terminológiában. Egy egyén táplálkozási típusa lehet tudatos...
Egészséges táplálkozás
„Az vagy, amit megeszel” – mondás eredetileg Feuerbach a német filozófus frappáns rövid megfogalmazása. A Spiritualitás és Materializmus (1863) című tanulmányában fogalmazza meg tételét, mely szerint az elfogyasztott étel az ember mentális és lelki állapotára is kihat, rövid és hosszú távon egyaránt. Az angol nyelvterületen Victor Lindlhar honosította azt meg, az 1930-as években. Korábban az európai...
Teljes értékű élelmiszerek
Teljes értékű ételnek azokat az élelmiszereket tekintjük, amelyek kizárólag természetes formában tartalmazzák a tápanyagokat- tehát beltartalmuk semmilyen módon nem lett megváltoztatva, a feldolgozás során tápanyagok nem kerültek eltávolításra, és semmilyen mesterséges adalékanyagot nem adtak az élelmiszerekhez (tartósítószer, ízfokozó, színezék, állományjavító). Az élelmiszeripari feldolgozás során...
Gondoltatok a vegetáriánus táplálkozásról
Kevés kellemesebb hétvégi kikapcsolódást tudok elképzelni, mint friss zöldségek között válogatva sétálni a napsütötte piacon és azon merengeni, hogy a helyi termelőtől vásárolt élénk-színű céklából főzelék, borscs vagy sütemény készüljön ebédre. Vegetáriánusnak lenni többet jelent, mint rántott hús helyett rántott sajtot vagy gombát enni csalamádéval a krumplipüré mellé a vasárnapi ebédeken....
Táplálkozási alapismeretek
A tudatos táplálkozásról szóló online kiadványunk 2014-ben készült Hejőkeresztúr önkormányzata és lakosai részére. A kiadvány a 2014 November 12.-én tartott Egészség napon debütált a hejőkeresztúri óvodában, és immáron mindenki számára elérhető.A dokumentum PDF formátumban letölthető : PDF
 
Pillangó Fejlesztések a Facebookon
© bffd.hu - Butterfly Development
Külföldről támogatott civil szervezet