Két almás sütemény
 
 
Joghurtos almássütemény
süti1
Hozzávalók:
• 150 gramm liszt (lehet rozsliszt, illetve teljes kiőrlésű liszt is)
• 100 gramm zabpehely, vagy pehelymix
• 50 gramm olajos mag (mandula, dió, török mogyoró, lenmag)
• fél csomag sütőpor
• 100 gramm vaj vagy margarin
• 2 dl natúr joghurt
• 2 tojás
• 2-4 evőkanál méz (vagy cukor)
• 2 evőkanál cukor
• 4-5 kisebb vagy 2-3 nagyobb alma
• fűszerek: szegfűszeg, fahéj, egy csipet szerecsendió,vanília, egy fél citrom leve

Elkészítés:
A vajat és a mézet(vagy cukrot) egy kis lábosban alacsony lángon megolvasztjuk, ebbe keverjük a zabpelyhet és az apróra vágott magvakat, amíg a többi hozzávalót kimérjük, addig pihentetjük, hogy a zabpehely jól megszívja magát nedvességgel.
Az almákat megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk. Összekeverjük a cukorral, rácsavarjuk egy fél citrom levét és jól megfűszerezzük, állni hagyjuk.
Kimérjük a joghurtot, alaposan összekeverjük a tojásokkal. Beleforgatjuk a mézes,vajas, zabpelyhes keveréket, majd hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A tésztához is adhatunk fűszereket. A méz miatt kicsit ragacsos lesz a tésztánk, ez sütés után el fog múlni. Egy közepes méretű tepsibe öntjük a tésztát, a tetején egyenletesen eloszlatjuk a fűszeres almakockákat, ezeket enyhén bele is nyomkodhatjuk a tésztába. Az esetlegesen eresztett levet és rácsorgatjuk a sütemény tetejére. 60- 80 percet sütjük 160 fokra előmelegített sütőben, akkor jó, amikor az alma a tetején már szépen karamellizálódott. Mivel ez a sütemény nem túl édes, inkább reggelire, uzsonnára kínáljuk.


Klasszikus almáspite


süti2
Hozzávalók
Töltelék:
• alma (6-7 kisebb vagy 3-4 nagyobb),
• barna cukor
• pár szem dió
• vaj
Tészta:
• 125 gramm vaj
• 250 gramm liszt
• pici só
• kb 1 dl víz

Elkészítés
A hideg vajat összedolgozom gyorsan a liszttel, sóval, vízzel. Rugalmas tészta kell legyen. Pihentetem min. fél órát.
Kör alakúra nyújtom, lapos torta formába teszem. Megszurkálom villával és beteszem a 180 fokos előmelegített sütőbe kb 10 percre.
Kiveszem, ráteszem a cikkekre vágott megpucolt almát és megszóróm a barna cukorral, vaj darabkákkal. Kb fél órát sül, fele időben rászórom a diót is. Ha száraznak látom még teszek rá vaj darabokat.
Megjegyzés: sajnos akkor nagyon finom ha bőven van rajta vaj és cukor. Akkor is nagyon jó, ha kevesebb lisztből és vajból készül a tészta. Hidegen is jó, de nálunk 5 perc alatt elfogy ahogy kijön a sütőből.
alma   sütemény   vegetáriánus   pite  
 
 
Szólj hozzá!
Pillangó Fejlesztések a Facebookon
© bffd.hu - Butterfly Development
Külföldről támogatott civil szervezet