Receptek
 
  GAZPACHO, a 3 perces csoda, avagy a főzés nélküli leves
Ezt a nagyszerű találmányt spanyol embertársainknak köszönhetjük, akik csodálatos étket varázsolnak az uborka és paradicsom elegyéből. És mindezt főzés nélkül. Miről is van szó? Nyáron bőségben terem az uborka és paradicsom, néha annyi, hogy már nem is tudunk vele mit kezdeni. Nyáron iszonyatosan meleg tud lenni, és enni ugyan kell valamit, de főtt ételt nem tudunk elképzelni. És ugye inni is kellene. És nyáron...
Zsuzsika Mángold Receptgyűjteménye
A mángoldos recepteket Miklós Árpádné Zsuzsika gyűjtötte nekünk Sajósenyén, a recepteket pedig Hrabóczki Sissy gépelte be. Mindkettőjüknek köszönjük a segítséget! Húsos burgonyagombóc mángoldal1kg főt szitán áttört burgonyához, 1 egész tojást,2 sárgáját,10dtg lisztet, sót simára dolgozunk. Lisztezett deszkán elnyújtjuk, és kis négyszögeket vágunk belőle, megtöltjük a következő töltelékkel.10dkg...
Recept böngésző
LevesZöldségkrémlevesCsirkemelles cukkinikrémlevesKáposztakrémleves Fűszeres sütőtök leves Nyári babok ragulevese Fehérbab leves petrezselymes pesztóval Borscs húsmentesen Saláta, előételGombapástétom A.R.C (alma- répa- cékla) saláta Mángoldos párna házi sjatkrémmel töltve Majonézes céklasaláta Csicsókás Waldorf saláta Káposztás fekete retek saláta Édeskömény saláta naranccsal Céklasaláta almával...
Vöröslencse dahl
Az egyik legalapvetőbb, könnyen és gyorsan, viszonylag olcsó alapanyagokból elkészíthető indiai egytálétel a dahl. A dahl mindig valamilyen hüvelyesből készült állagban valahol a főzelék és a leves között elhelyezkedő fűszeres lé, amit leginkább rizzsel elkeverve fogyaszthatunk, vagy pedig valamilyen kenyérfélével, például papadammal. Hozzávalók:egy vöröshagyma felkockázva, két gerezd fokhagyma felaprítva...
Nyári babok ragulevese
Egyre több helyen látni a piacon a zöldbabon kívül hosszúkás ceruzababot, lapos salátababot, sőt, még lilahüvelyű babot is. Ezeknek mind- mind más egy kicsit az íze, de jól kombinálhatóak egy sűrű ragulevesben, bátran próbálkozzunk! Az alábbi recept különlegessége, hogy akár bográcsban is elkészíthető.Hozzávalók• 30 dkg hüvelyes bab (zöldbab, ceruzabab, salátabab, vagy kifejtett zöldborsó...
Két almás sütemény
Joghurtos almássüteményHozzávalók:• 150 gramm liszt (lehet rozsliszt, illetve teljes kiőrlésű liszt is)• 100 gramm zabpehely, vagy pehelymix• 50 gramm olajos mag (mandula, dió, török mogyoró, lenmag)• fél csomag sütőpor• 100 gramm vaj vagy margarin• 2 dl natúr joghurt• 2 tojás• ...
Káposztás fekete retek saláta
Hozzávalók:Fekete retek, káposzta (kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, fejes káposzta), ecet (pl. almaecet), sóElkészítés:A fekete retket megpucoljuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, a káposztát vékony csíkokra vágjuk. Egy nagyobb salátás tálban összekeverjük a zöldségeket a sóval és kézzel alaposan összenyomkodjuk, összekeverjük, 10 percig hagyjuk állni amíg levet ereszt, ekkor meglocsoljuk ecettel.
Fokhagymás tejfölös mángold
A mángold hasonlatos a spenóthoz, ezt mondják a legtöbben, amikor kérdezik, mégis mi ez a fura nevű zöldség. De ezt csak jobb híján állítjuk, hiszen ízeket leírni nagyon nehéz. A pontosabb válasz: ugyanolyan, de teljesen más. Persze zöld ugyan, de a levelei sokkal nagyobbak, ami megkönnyíti a feldolgozást, sokkal szaporább, amitől jobb termelni, és sokkal frissebb ízű, mint a spenót.Ez az étel a bordós szárú...
Fehérbab leves petrezselymes pesztóval
Hozzávalók: A leveshez: 200 gramm fehérbab (gyöngybab), 1 nagyobb sárgarépa, 1 fehérrépa, egy karalábé, 150 g kelkáposzta/ kínai kel, egy póréhagymaA pesztóhoz: egy csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, pár szem dió, 2 evőkanál olívaolajElkészítés:A babot egy éjszakára vagy legalább pár órára beáztatjuk majd bő vízben fedő alatt kb. 1 óra alatt puhára főzzük, a főzővízbe babérlevelet,...
Édeskömény saláta naranccsal
Rendkívül egyszerű, és mégis kicsit különlegesebb saláta ez, mely kiváló téli étel. Friss, nyers ételként fogyaszthatjuk, akár salátának főétel vagy reggeli mellé. Ha úgy alakul, olivabogyó nékül is kiváló.Hozzàvalòk : 1 fej vékonyra szeletelt édeskömény, 1-màsfél vékonyra szeletelt narancs, 1 ùjhagyma (vagy ½ vékonyra szeletelt lilahagyma) ,5-6 fekete olivabogyò (ha nincs fekete, a zöld is jò), ½-1 ek...
Céklasaláta almával
Vitamindùs, nagyon finom, üditő téli salàta. Nagyon egyszerű, gyorsan elkészithető salàta elöételként vagy màs étel mellett fogyaszthatò.Hozzàvalòk : 30-40 dkg kis (1-2 cm) darabokra vàgott fött cékla, 1 kis (1-2 cm) darabokra vàgott alma, 1-2 ek olaj, ,1 kk édesemes pirospaprika, sò, bors, 1-2 ek almaecet, napraforgòmag izlés szerint, zöld koriander (fakultativ)Elkészités :1./ Összekeverjük a...
Borscs húsmentesen
A téli hidegben sokszor jól esik egy nagy adag vitaminokban gazdag forrón gőzölgő leves, melynek alapját szezonális zöldségek, főként cékla és répa képezi. A borscs klasszikus szláv étel, melyet alapvetően hússal készítenek, az alábbiakban viszont egy húsmentes, épp ezért gyorsabban is megfőzhető verzió olvasható.Hozzávalók:3 bármilyen hagyma, ami éppen kéznél van, 4 gerezd fokhagyma, egy csipet só, 4,...
Rakott csicsóka spenóttal
Hozzávalók• fél kg csicsóka• 30 dkg friss spenót vagy egy csomag fagyasztott• 3 dl tejföl vagy jó minőségű, sűrű natúr joghurt• 100 gramm friss fehér sajt (juhtúró/ friss házi sajt/ feta/krémfehér sajt)• Reszelt sajt a tetejéreElkészítésA csicsókát alaposan ledörzsöljük, megmossuk, majd bő vízben puhára főzzük vagy...
Gombás spenótos lepény (quiche)
HozzávalókA tésztához: 170 gramm liszt (lehet teljes kiőrlésű is), 100 gramm vaj, jeges víz (kb. 0,5 dl), egy csipet sóA töltelékhez: 3 tojás, 250 ml tejszín, 150 gramm gomba, 200 gramm friss spenót, reszelt sajt (pl. trappista, feta, gomolya) fokhagyma, szerecsendióElkészítésA tésztához a lisztből, vajból és jeges vízből tésztát gyúrunk, melyet fél órára a hűtőbe teszünk pihenni. Kinyújtva piteformába...
Gombapástétom
GombapástétomHozzávalók• 1 kis fej vöröshagyma• 30 dkg gomba (csiperke, laska gomba, erdei gomba, lehet vegyesen is)• 5 dkg vaj • 4 gerezd fokhagyma• 10 szem dió• friss vagy szárított zöldfűszerek: rozmaring, zsálya, kakukkfű, petrezselyem ízlés szerinti mennyiségben és kombinációban• só,...
Rakott csicsóka spenóttal
Hozzávalók• fél kg csicsóka• 30 dkg friss spenót vagy egy csomag fagyasztott• 3 dl tejföl vagy jó minőségű, sűrű natúr joghurt• 100 gramm friss fehér sajt (juhtúró/ friss házi sajt/ feta/krémfehér sajt)• Reszelt sajt a tetejéreElkészítésA csicsókát alaposan ledörzsöljük, megmossuk, majd bő vízben puhára főzzük vagy...
Karácsonyi mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók:A tésztához:• 250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt• 250 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt• 125 gramm barnacukor• 250 gramm méz• 50 gramm vaj• 2 tojás• 2 kávéskanál szódabikarbóna• 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék vagy 2 púpozott evőkanál őrölt fűszer tetszőleges...
A.R.C (alma- répa- cékla) saláta
Ez a saláta a hejőkeresztúri óvodában megtartott egészségnapra készült 2014. november 12.-én.Minden hozzávalója nyers, igazi őszi- téli vitaminbomba! A cékla jótékony hatásairól itt olvashat: CéklaHozzávalókNegyed- negyed kg alma, répa, cékla2 citrom leve2-3 evőkanál mézÍzlés szerint: pirított dió, mazsola, Elkészítés1. A répát és a céklát megpucoljuk 2. Az almát héjastul, a többi hozzávalóval...
Zöldségkrémleves
Ez a zöldségkrémleves a hejőkeresztúri óvodában megtartott egészségnapra készült 2014. november 12.-én.Előnye, hogy mindenféle zöldségből készülhet, igazi "kamraürítő" recept, ami egészséges is!Hozzávalók0,5 kg vegyes zöldség (zeller, sárgarépa, fehérrépa)0,2 kg krumpli1 fej vöröshagyma4-5 gerezd fokhagyma1 nagy csokor petrezselyemElkészítés1. A zöldségeket és a krumplit kis kockákra vágjuk, a...
Sült alma túróval
Ez a sült alma a hejőkeresztúri óvodában megtartott egészségnapra készült 2014. november 12.-én.Készülhet reggelire, uzsonnára vagy desszertnek is.Hozzávalók4 nagyobb almaA töltelékhez:0,25 kg túró10 dkg mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs2 evőkanál tejföl2 evőkanál mézízlés szerint: vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj vagy szegfűszegElkészítés1. Az almákat félbevágjuk és kivájjuk a magházat2. A...
Sütőtökös penne
Ez a sütőtökös penne a hejőkeresztúri óvodában megtartott egészségnapra készült 2014. november 12.-én.Hozzávalók (kb. 6 adag lesz belőle)0.5 kg sütőtök0.5 kg penne tészta0.5 l tejszín20 dkg reszelt sajt (pl. trappista)1 fej hagyma3 gerezd fokhagymamorzsolt zsályasó, borsElkészítés1. A sütőtököt 170 fokon kb. 1 órán át sütjük, amíg megpuhul, majd kikaparjuk a belsejét 2. olajat melegítünk, ebbe dobjuk a...
Rakott Kelkáposzta
Hozzávalók 4 adaghoz:• 1 kg kelkáposzta• 1 nagy fej vöröshagyma• 30 dkg barna vagy fehér rizs• 0,5 l tejföl• 20 dkg reszeltsajt (pl. trappista, pannónia)• 1 evőkanál olaj vagy vaj• 4 gerezd fokhagyma• 1 csokor friss/ 1 evőkanál szárított majorannaElkészítés:A rizst...
Mángoldos párna- házi sajtkrémmel töltve
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny Kismamák, anyukák csapatának receptjeMángoldos párna- házi sajtkrémmel töltve Hozzávalók a tésztához : 60 dkg liszt2 dkg élesztő180ml...
Csirkemelles cukkinikrém leves
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny "Hejőkeresztúri Pro Lecsó Csapat" csapatának receptjeCsirkemelles cukkini krémlevesHozzávalók:½ kg csirkemell filé1 nagy cukkini3db sárgarépa1 kis főzőtejszín10 dkg liszt Elkészítés módja: A csirkemell filét kis csíkokra vágjuk,majd fűszerezve olajon megpirítjuk kb 10 perc alatt.A húsi ezalatt az idő alatt annyi vizet enged,hogy a sárgarépát cukkinit pici karikákra vágjuk...
Autentikus (Pro) Lecsó
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny Projekt csapat - IV. Béla Általános Iskola csapatának receptjeAutentikus Bio(Pro) LecsóHOZZÁVALÓK: Végy 10 kg paprikát (többféle, bio)3 kg hagymát3 kg paradicsomot1,5 kg kolbászt (házi)kb. 1 kg füstölt (házi) szalonnátsót, borsot25 db tojástFőzd meg (5 éves biotölgyfa tűzön) és tálald!
Hajdúsági roppanós tojásos lecsó
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny Horgász Egyesület csapatának receptjeHajdúsági lecsóA zöldségek aránya: 1 kg paprika60 dkg paradicsomsó, bors, pirospaprika, Szalonnát pirítunk, utána hagyma, paradicsom, paprika, roppanósra főzni, egyszerre az egészet. Végén rá a tojás. Tálaljuk sült szalonnával, kolbásszal és sült hagymával.
Grillezett harcsa bruschettával
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny Horgász Egyesület csapatának receptjeGrillezett harcsa bruschettávalHarcsát hal fűszerkeverékkel és csipet rozmaringgal fűszerezem és faszénen grillezem. Óvatosan nehogy szétessen. Köret: salátaágy: jégsaláta, ruccola, kukorica, saláta mix, grill sajt (alföldi) mellé. Ezt olívaolajjal és zöldségfűszerrel ízesítem.Bruschetta Hozzávalók:• 2-3 db...
Padlizsános lecsó vakaróval
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny "Hejőszalontai Pro Lecsó Tagok" csapatának receptjePadlizsános lecsó vakaróvalHozzávalók:2kg paprika,1kg paradicsom1/2 kg hagyma1/2 kg padlizsánElkészítés módja: A hagymát,paprikát vékony csíkokra vágjuk,majd olajon pici sóval dinszteljük.A paradicsomot és a padlizsánt a hajától megpucoljuk kicsire felkarikázzuk.amikor a paprika és a hagyma megpuhul a paradicsomot,padlizsánt...
Ördöglángos
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny Kismamák, anyukák csapatának receptjeÖrdöglángosHozzávalók 4 személyre: 80 dkg. burgonya, egy kisebb cukkíni 20 dkg. liszt /fele teljes kiőrlésű tönköly / 1 db. tojás, 3 gerezd fokhagyma, só, bors½ kg. csirkemell /előző este olajos, fűszeres pácban bepácolva- kevés só, fekete bors, fehér bors, fokhagyma, rozmaring,...
Csőben sült töltikés mángoldtekercsek
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny Lányok csapatának receptjeCsőben sült töltikés mángoldtekercsekHOZZÁVALÓK: (4-6) főreTöltelékhez 5 db szikkadt szemle, 5 db tojás1 kis fej vöröshagyma1 ek. olaj1 csokor petrezselyempirospaprika, só, borsGratinhoz4 dl besamel mártás1 db tojássárgája1 kis doboz tejföl15 dkg reszelt sajtsó, bors, szerecsendió15 db mángoldlevélElkészítésMángoldleveleket leforrázzuk, megtöltjük...
Alternatív padlizsán francia pirítós
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny "Projektcsapat" csapatának receptjeAlternatív padlizsán francia pirítós2 fej padlizsánPácolt csirkemell filéBacon szalonnaA megmosott padlizsánokat hosszában felvágjuk szeletekre, mintha kenyeret vágnánk! Sózzuk, borsozzuk. A pácolt csirkemelleket két szelet padlizsán közé helyezzük, mintha szendvicset készítenénk. A szendvicsek két oldalára egy-egy bacon csíkot helyezünk, hogy a...
Majonézes céklasaláta
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny "Projektcsapat" csapatának receptjeMajonézes céklasalátaHOZZÁVALÓK: 1 adaghoz (kb. 4 személyre)400 g cékla (nagyságtól függően ez kb. 3 darab)Fokhagyma 3 gerezdEcetes torma 30 gMéz 40 gTejszín kb. 50 g (ha lehet, sűrűbb állagú, mert folyós lesz tőle a saláta)Majonéz kb. 100 g (ez lehet egy picivel több is)SóTarka bors (frissen őrölve a legjobb), ha nincs, akkor inkább...
Kínai ihletésű zöldségfasírt
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny "Projektcsapat" csapatának receptje Kínai ihletésű zöldségfasírtHozzávalók 1 adaghoz (kb. 4 személyre)Cukkini 300gKaralábé 300gSárgarépa 170 gKrumpli 300 gHagyma 150 g (kb. 2 fej)Fokhagyma 20 g (kb. 5 gerezd)Kelkáposzta vagy fehér káposzta (nem számít melyik van, picit más lesz az íze a két káposztától) kb. 500 g3 közepes tojásLisztZsemlemorzsaSzójaszószKínai ötfűszer...
Csicsókás waldorf saláta
Hozzávalók• Csicsóka• Alma• Zellerszár levéllel vagy zellerlevél• DióÖntet• 1 tojássárgája• 1 evőkanál napraforgóolaj• 1 teáskanál almaecetA csicsókát alaposan ledörzsöljük, megmossuk. Az almát, zellert és a csicsókát vékony szeletekre vágjuk vagy lereszeljük, összekeverjük. Az...
Reggeli muffin
Ez a muffin kiváló reggeli/ uzsonna lehet, a teljes kiőrlésű lisztnek és a zabpehelynek köszönhetően sok rostot, az olajos magvaknak köszönhetően pedig sok fehérjét tartalmaz- igazi egészséges energia bomba. Mivel a receptet egy amerikai blog receptje alapján dolgoztam át, a mértékegységek itt csészében találhatóak. Egy csésze 2,5 deciliternek felel meg, mérleg helyett így egy mérőedénnyel is kimérhetjük az...
Pikáns fehérbab fekete retek kence
A kisszemű fehérbab praktikus, mert a többi babhoz képest viszonylag gyorsan megfő, semleges íze révén pedig szinte minden hozzávalóval jól harmonizál, felhasználható fűszeres krémeknek, salátáknak. Ebben a receptben, kissé szokatlan formájában, serpenyőben pirítva szerepel a fekete retek.Hozzávalók:100 g száraz fehérbab (gyöngybab), 1 nagyobb fekete retek (150- 200 g), 3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma vagy egy...
Káposzta krémleves
Krémlevest mindenből lehet készíteni – gondoltam a közelmúltban, és azóta szorgalmasan kísérletezem, hogy tényleg-e? És tényleg. Még káposztából is kiváló krémleves készíthető. Finom, kevés hozzávalóval, olcsón és gyorsan elkészíthetjük, csupán egy botmixer kell hozzá. További előnye még, hogy a káposzta otthon is eláll, így akkor is tudunk meleg ételt varázsolni, ha előtte nincs időnk vagy...
Indiai káposzta
Ha itt a tél, akkor nincs mese, sok a káposzta, a sütőtök, a bab. Ha évszakosan táplálkozunk, akkor érdemes minél több változatot kipróbálnunk, így elkerülve, hogy nagyon unalmassá váljon étrendünk. A káposztát nagyobb darabokra vágjuk, és olajon elkezdjük párolni, pirítani. Közben a mazsolát megmossuk, és vízbe áztatjuk. Amikor a káposzta majdnem teljesen megpuhult ízlés szerint fűszerezzük római...
Kínai rizs káposztával
Hozzávalók: kelkáposzta, vöröskáposzta, hagyma, fokhagyma,sárgarépa, rizs, repce olaj, szezámolaj, szója szósz, só, borsElkészítés: A káposztákat és a sárgarépát csíkokra vágom, a hagymát vékony szeletekre. Az előzőleg megfőtt rizst hagyom kihűlni. Mindent előkészítek.A wokban (vagy nagy serpenyőben )a forró repce olajban először a káposztákat és a répát kevergetem, sütőm, majd a hagymákat is...
Fűszeres sütőtök leves
Bár elsőre kicsit macerásnak tűnhet ennek a levesnek az elkészítése, azonban a sűrű krémleves egy szelet pirítóssal főételként is megállja a helyét. Jó húsmentes alternatívája lehet a megfázáskor gyakran dicsőített húslevesnek: a fokhagyma és a gyömbér antibakteriális hatóanyagai, az erős paprika izzasztó és légút tisztító hatása révén jó szolgálatot tehet a hirtelen beköszöntő hideg idő miatt...
Kukoricalisztes pogácsa- görhe / gluténmentes /
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny Kismamák, anyukák csapatának receptjeKukoricalisztes pogácsa- görhe / gluténmentes /Hozzávalók:70 dkg kukoricaliszt30dkg cukor30 dkg zsír, vagy 40 dkg ráma1 tojás 1 dl tej1 dl olajAz alapanyagokat összegyúrjuk, diónyi gombócokat készítünk, kizsírozott tepsibe téve közepes tűznél sütjük.
Céklás süti
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny Kismamák, anyukák csapatának receptjeCéklás sütiHozzávalók:20 dkg vaj20dkg étcsokoládé4 tojás15 dkg cukor/ nyírfacukor /18 dkg liszt1 evőkanál kakaó1 teáskanál szódabikarbóna¼ teáskanál sütőpor1 csipet só2 db közepes cékla és 1 alma nyersen lereszelvecitromlé és héj, fahéjA vajat a csokival fölolvasztjuk és hagyjuk kihűlni. A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk...
Kókuszos sárgarépagolyó
I. Hejőkeresztúri Főzőverseny Kismamák, anyukák csapatának receptjeSárgarépás kókuszgolyóHozzávalók:50 dkg finomra reszelt sárgarépát50 dkg darált keksszel15 dkg porcukorral2 citrom leve és reszelt héjakókuszreszelékA sárgarépát finomra reszeljük, a darált keksszel és a porcukorral összekeverünk, 2 citrom levével és reszelt héjával összegyúrjuk. Gombócokat formálva belőle kókuszreszelékben megforgatjuk.
 
Pillangó Fejlesztések a Facebookon
© bffd.hu - Butterfly Development
Külföldről támogatott civil szervezet