címe   Hejőszalonta
 
 
Hejőszalontán 2012-2015 között működtettük a Pro Lecsó programot.

Az első év eredményei:
  • kialakítottuk a program központi helyszínéül szolgáló mintagazdaságot;
  • a résztvevők elsajátították a bio-zöldség termesztés alapjait;
  • kialakult egy együttműködő csapat;
  • a résztvevők egész évben fogyasztották a megtermelt zöldségeket. Ez jelentős mértékben javította a mélyszegénységben élő települési lakosok életminőségét;
  • a program ismertté vált más települések körében is;
  • a Nemzeti Tervezési Hivatal programunkat beválogatta a jó gyakorlatok sorába;
  • több önkormányzat jelezte szándékát, hogy a Pro Lecsó programot szeretné településén megvalósítani.

2013-ban, a Pro Lecsó program második évében a tél végén már izgatottan vártuk a tavaszt. Az első év a kezdet minden bizonytalanságával, szépségével, kihívásaival és nehézségeivel egyértelmű siker volt. Bebizonyosodott ugyanis, hogy igen, "ezek az emberek" tudnak és akarnak dolgozni, és, ha egy olyan programban vehetnek részt, ahol valóban partnerként kezelik őket, akkor abban szívesen és örömmel dolgoznak. Oktatási anyagunk valóban eléggé tapasztalati alapú volt, ötvözte az elméletet és a gyakorlatot, ráadásul az oktató is kiváló: alapos, szigorú és igazságos, minden helyzetben helyt állt.
Mindemellett fontos volt azonban, hogy a megtermelt zöldségek valóban a résztvevő csoport megélhetéséhez járultak hozzá, mégpedig jelentős mértékben. Azokban a háztartásokban, ahol nyáron is csak elvétve volt az étkezés része paprika, paradicsom, tavaly ez megváltozott. Késő tavasztól egész nyáron át bőven jutott zöldség a programban résztvevő családok asztalára. Sőt, a végiggondolt gazdaságtervezés következtében sok olyan zöldséget termeltünk, amelyek egész télen is kitartott, és tettünk is el zöldségeket. Így tulajdonképpen ez év februárjáig volt mit enni. Ami nem elhanyagolható szempont a segély nagyságának ismeretében.

Tudjuk, hogy amikor az első két alapszükségletünk a biztonság (legyen fűtés télen) és a táplálkozás kielégített, akkor jut energiánk arra, hogy az ezekre épülő személyes és társas szükségleteinkre is figyelmet szánjunk.

A program második évében örömmel tapasztaltuk, hogy a település lakóinak körében nagy megbecsültséget vívott ki magának a program. Ennek egyik kézzelfogható jeleként több magánszemély is művelésre ajánlotta fel területét a Pro Lecsó csoport részére. Látva a program sikerét, több új résztvevő is jelentkezett. A program résztvevőinek gyerekeiből és barátaikból lelkes és szorgos gyerek-csapat alakult, akik külön földterületet művelnek meg közös erővel.

2014-ben harmadik évébe lépett a közösségi kertészeti program Hejőszalontán. Az előző évek sikerei alapján a kert részt vesz az ÖMKI tájfajta paradicsom kutatásának kísérletében.
Link: http://www.biokutatas.hu/kutatasok/kerteszeti-kutatasok-2012/paradicsom-tajfajtak-oesszehasonlitasa

Az alábbi válogatáson kívül további fotókat talál Facebook albumainkban:

2012: Bio-ünnep Hejőszalontán 2012.

2013:Hejőszalonta 2013. Képekben

2014: Hejőszalonta 2014. Képekben

2015: Hejőszalonta 2015 Képekben
vidékfejlesztés   közösségi mezőgazdálkodás   roma   szegénység   vegyszermentes mezőgazdaság   munkanélküliség   részvételi alapú tervezés   Pro Lecsó  
 
 
Pillangó Szabadfolyású Fejlesztések a Facebookon
© bffd.hu - Butterfly Free Flow Development
Külföldről támogatott civil szervezet