Karácsonyi mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből
 
 
Hozzávalók:
A tésztához:
• 250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
• 250 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
• 125 gramm barnacukor
• 250 gramm méz
• 50 gramm vaj
• 2 tojás
• 2 kávéskanál szódabikarbóna
• 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék vagy 2 púpozott evőkanál őrölt fűszer tetszőleges keverkében (szegfűszeg, fahéj, kardamon, gyömbér, csillagánizs, vanília, narancshéj)

A mázhoz:
• 1 tojásfehérje
• 1 púpozott evőkanál porcukor
• pár csepp citromlé
• 2 kiskanál hideg víz
• Díszítéshez: magok, aszalt gyümölcsök, dekoráló cukor


mézi

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a cukorral és a szódabikarbónával. A mézet, a vajat és a fűszereket alacsony lángon, 10 percig kevergetve felolvasztjuk. A mézes keveréket a liszthez öntjük, a tojásokkal alaposan kigyúrjuk a tésztát, lefedve a hűtőbe tesszük minimum 2 órára, így könnyen nyújtható lesz.

A kihűlt tésztát alaposan lisztezett deszkán vékonyra (kb. 5 mm) nyújtjuk és tésztaszúróval formákat vágunk belőle. 180 fokos sütőben 8- 10 perc alatt kisütjük- amikor kivesszük még puhának fog tűnni, azonban kihűlve ropogós keksz állagúvá szilárdul. Vigyázzunk, mert könnyen odaég!

A mázhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, kicsit tovább verjük, a kihűlt mézeskalácsokat belemártjuk vagy habzsákkal díszítjük. 1-2 napot hagyjuk száradni, utána már dobozban tárolhatjuk a mézeskalácsokat.

mézeskalács   sütemény   teljes kiőrlésű   tél  
 
 
Szólj hozzá!
Pillangó Fejlesztések a Facebookon
© bffd.hu - Butterfly Development
Külföldről támogatott civil szervezet