I. Hejőkeresztúri Főzőverseny "Projektcsapat" csapatának receptje
Kínai ihletésű zöldségfasírt
Hozzávalók 1 adaghoz (kb. 4 személyre)
Cukkini 300g
Karalábé 300g
Sárgarépa 170 g
Krumpli 300 g
Hagyma 150 g (kb. 2 fej)
Fokhagyma 20 g (kb. 5 gerezd)
Kelkáposzta vagy fehér káposzta (nem számít melyik van, picit más lesz az íze a két káposztától) kb. 500 g
3 közepes tojás
Liszt
Zsemlemorzsa
Szójaszósz
Kínai ötfűszer keverék
Só
Tarka bors
A hozzávaló zöldségeket megtisztítjuk, kézi reszelőn vagy konyhai robotgépen lereszeljük. Ha lehet, akkor külön edényben sózzuk őket és egy 20 percet állni hagyjuk, amíg levet ereszt. Utána alaposan kinyomkodjuk, mert a későbbiekben még fog levet ereszteni a fűszerek hatására és nagyon sok liszt vagy zsemlemorzsa kell majd hozzá! A kinyomkodott zöldségeket keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a 3 egész tojást és a fűszereket. Lisztből és zsemlemorzsából annyi kell, hogy fasírt állagú masszát kapjunk. Gombócokat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és közepesen forró olajban kisütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük.
Kioróbálzam kukorica pehellyel zsömlemorzsa helyett s rízsliszttel, amolyan hobbi vegán sziten (tojás miatt még nem az), nagyon jó lett. Kelendő volt a cucc