I. Hejőkeresztúri Főzőverseny "Projektcsapat" csapatának receptje
Majonézes céklasaláta
HOZZÁVALÓK: 1 adaghoz (kb. 4 személyre)
400 g cékla (nagyságtól függően ez kb. 3 darab)
Fokhagyma 3 gerezd
Ecetes torma 30 g
Méz 40 g
Tejszín kb. 50 g (ha lehet, sűrűbb állagú, mert folyós lesz tőle a saláta)
Majonéz kb. 100 g (ez lehet egy picivel több is)
Só
Tarka bors (frissen őrölve a legjobb), ha nincs, akkor inkább fehér bors az étel jellege miatt
Szerecsendió (frissen őrölve)
ELKÉSZÍTÉS MÓDJA: A céklát megtisztítjuk, kézi reszelőn vagy konyhai robotgépen lereszeljük. Ha javasolhatom, használjunk gumikesztyűt, mert a cékla nagyon erősen megszínezi majd a kezünket! Nem kell kinyomkodni, illetve nem kell előre sózni, mert nagyon leves lesz!
A lereszelt céklához hozzákeverjük a hozzávalókat, fűszerezzük és legalább néhány órát állni hagyjuk. A legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tudjuk tenni és ott érlelni.