Pikáns fehérbab fekete retek kence
 
 
A kisszemű fehérbab praktikus, mert a többi babhoz képest viszonylag gyorsan megfő, semleges íze révén pedig szinte minden hozzávalóval jól harmonizál, felhasználható fűszeres krémeknek, salátáknak. Ebben a receptben, kissé szokatlan formájában, serpenyőben pirítva szerepel a fekete retek.

Hozzávalók:
100 g száraz fehérbab (gyöngybab), 1 nagyobb fekete retek (150- 200 g), 3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma vagy egy póréhagyma 10 centis része, 10 szem dió, olívaolaj, 2 evőkanál almaecet, pirospaprika (ízlés szerint csípős), petrezselyem

Elkészítés

A babot éjszakára, vagy legalább pár órára beáztatjuk majd bő, lobogó vízben fedő alatt kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amíg fő a bab, a fekete retket meghámozzuk és apró, egy centis kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és hozzáadjuk a fekete retket, amit alacsony lángon, időnként megrázogatva minden oldaláról körbe pirítunk- akkor jó, ha kívül kissé barna, viszont már kellően puha. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott hagymát, az aprított fokhagymát és a diót, ezekkel további 5- 10 percig pirítjuk. Amikor megfőtt a bab és elkészült a retek keverék, az egészet konyhai robotgépbe töltjük, további 1-2 evőkanál olajat és ecetet adunk hozzá, ízlés szerint pirospaprikával, csípős paprikával, petrezselyemmel ízesítjük majd alaposan összedolgozzuk. Ha túl sűrűnek tűnik, adhatunk hozzá kevés vizet. Ezt a kencét fogyaszthatjuk mártogatósként rudakra vágott zöldségekkel, tortillával, pirítóssal, de kenhetjük szendvicsbe is.
Alternatíva: A hozzávalókból turmixolás nélkül kiváló babsaláta készíthető. Ekkor a főtt babot és a fekete retkes keveréket keverjünk össze olívaolajjal,almaecettel,pirospaprikával, a tetejét pedig szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel.


12
 
 
Szólj hozzá!
Pillangó Fejlesztések a Facebookon
© bffd.hu - Butterfly Development
Külföldről támogatott civil szervezet