Az egyik legalapvetőbb, könnyen és gyorsan, viszonylag olcsó alapanyagokból elkészíthető indiai egytálétel a dahl. A dahl mindig valamilyen hüvelyesből készült állagban valahol a főzelék és a leves között elhelyezkedő fűszeres lé, amit leginkább rizzsel elkeverve fogyaszthatunk, vagy pedig valamilyen kenyérfélével, például papadammal.
Hozzávalók:
egy vöröshagyma felkockázva, két gerezd fokhagyma felaprítva vagy lereszelve, egy ujjpercnyi friss, vagy egy evőkanálnyi őrölt gyömbér, olaj, negyedkiló vöröslencse, néhány babérlevél
fűszerek: egy kiskanál só, fél kiskanál bors, fél kiskanál csilipor, fél kiskanál őrölt kömény, egy evőkanál kurkuma, egy evőkanál curry, egy narancs reszelt héja
kb. 1.5 liter forró víz
Elkészítés
Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, fokozatosan hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért. Sózzuk, borsozzuk a hagymás keveréket, majd hozzáadjuk a vöröslencsét, 2-3 percig megprirítjuk. Közben a többi fűszer is kerüljön a fazékba, majd öntsük fel kb. 1.5 liter forró vízzel. Tegyük bele a babérleveleket és a narancshéjat is reszeljük bele, majd hagyjuk kis lángon fedő alatt 25-30 percig főni. Alkalmanként ellenőrizzük, s ha túl sűrűnek tűnik, pótoljuk az elfőtt vizet, ha pedig túl hígnak, vegyük le a fedőt és hagyjuk párologni a felesleges folyadékot.
Ha elkészült rizzsel, papadammal, naanal vagy pirítóssal tálaljuk