Zsuzsika Mángold Receptgyűjteménye
 
 
A mángoldos recepteket Miklós Árpádné Zsuzsika gyűjtötte nekünk Sajósenyén, a recepteket pedig Hrabóczki Sissy gépelte be. Mindkettőjüknek köszönjük a segítséget!

hzgl

Húsos burgonyagombóc mángoldal
1kg főt szitán áttört burgonyához, 1 egész tojást,2 sárgáját,10dtg lisztet, sót simára dolgozunk. Lisztezett deszkán elnyújtjuk, és kis négyszögeket vágunk belőle, megtöltjük a következő töltelékkel.10dkg erétől megtisztított mángoldot jól megmossuk és enyhe sós vízbe megfőzzük. Lecsurgatjuk, kicsavarjuk majd húsőrlőn ledaráljuk kevés pörköltmaradékkal, vagy 15 dkg lecsókolbásszal együtt.1kanál zsemlemorzsát adunk hozzá és kis kockákból gombócot formálunk. Tojásban, zsemlemorzsában meghengergetjük, és forró olajban kisütjük.

Mángold főzelék, tojással
30 dkg mángoldot erétől megtisztítva sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és deszkán nagyon apróra vágjuk. Világos vajas rántást készítünk, 3dkg vajból és 3 dkg lisztből, 3 gerezd fokhagymát összetörünk, és a rántáshoz keverjük. Majd belekeverjük az apróra vágott mángoldot és lassan 2dl tejszínt vagy forralt tej tetejét (pilléjét) keverjük hozzá. Sóval ízesítjük és felfőzzük. Teflonba olajat forrósítunk, 3 tojás villával felverünk egy pici sóval, majd min két oldalát világosra pirítjuk. Ezzel a feltéttel tálaljuk a főzeléket.

jhgvuhjv
Mángold fasírozott
30dkg mángoldot erétől megtisztítunk, megmossuk, megszikkasztjuk egy kendőre rakva. Húsdarálón nyersen ledaráljuk, 3-4 gerezd fokhagymát, 1fej vörös hagymát kevés vajon megfonnyasztjuk .2jó szelet kenyeret tejben megásztatunk.20dkg kolbászt vagy maradék húst megdarálunk . A mángoldról leszűrjük a levét amit darálás közben engedett, a kenyeret kicsavarjuk elmorzsoljuk, hozzáadjuk a húst, a hagymás vajat, apróra vágott petrezselymet és snidlinget,piros por paprikát, borsot Ízlés szerint, 2 tojást,3ek zsemlemorzsát,2ek lisztet,delikáttal ízesítjük. 1 órát állni hagyjuk, pogácsákat formázunk belőle, morzsába forgatjuk és kisütjük.


Mángold Labda
25dkg mángoldot megtisztítunk, megmosunk, forró sós vízben megfőzzük. Levét lecsorgatjuk, szitán áttörjük. Hozzá adunk 2 tojás sárgáját zúzott fokhagymát, 2ek lisztet,1 májkrémet, vagy 10dkg kenőmájast és a két tojás keményre vert habját. Forró olajba kanállal beleszaggatjuk a masszát. mindkét oldalát pirosra sütjük, burgonya pürével tálaljuk.

Mángoldal töltött palacsinta
2 dl tejből,1 tojásból, 15dkg lisztből sós palacsintákat sütünk. 10dkg főtt áttört mángoldot, kevés vajból és lisztből világos rántást készítünk, 1dl tejjel felengedjük, pici borssal, pici sóval besűrítjük és 2 egész tojást még forrón simára keverünk benne. Belekeverjük a mángoldot is. Megtöltjük vele a palacsintákat. Tűzálló tálba tesszük, minden sort megkenünk tejföllel,kis reszelt sajtot szórunk rá és lepirítjuk.

Mángold palacsinta, tojással töltve
3dl tejből,10dkg lisztből 1 tojással rendes palacsinta tésztát készítünk.20dkg mángoldot megtisztítunk, megmosunk, sós vízbe megfőzzük. Szitán áttörjük és bele keverjük a palacsinta tésztába Rendes palacsintákat sütünk belőle. 3 tojásból, 2ek tejfölből kevés vajon rántottát készítünk. Ezzel a palacsintákat megtöltjük és felsodorjuk. Kivajazott tűzálló tálba sorozzuk, tejföllel meglocsoljuk,10 perc re a sütőben átmelegítjük és reszelt sajttal tálaljuk.

Mángold felfújt
0,5 kg megtisztított megmosott mángoldot sós vízben megfőzzük és szitán áttörjük. Elkeverjük 5 dkg vajjal, 3tojás sárgájával,3ek morzsával, 3tojás kemény habjával és 3ek főtt darál füstölt hússal vagy pörköltmaradékkal. Vajjal kikent formába öntjük. Elegyengetjük és vízzel telt edénybe állítjuk a formát. 40-45 p főzzük gőzben. Kiborítjuk, hidegen, melegen fogyasztható sajttal kevert tejföllel leöntve.

Mángold Fánk
0,5kg mángoldot megtisztítunk, és sós vízbe megfőzünk.1/4kg burgonyát megtisztítunk és megfőzünk. Mindkettőt áttörjük és összekevertjük. Beleteszünk 1 tojást, sót, borsot,0,8dkg morzsát, pogácsákat formálunk belőle és forró olajban kisütjük.

Mángold lepény
0,5kg megtisztított megmosott forrásban lévő sózott vízben 5-6 p főzzük a mángoldot. Lecsurgatott leveleket 15-20dkg felvágottal együtt húsdarálón ledaráljuk. Összekeverjük 3 ek lisztel, 3 tojás sárgájával, sóval, borssal,és a tojások kemény habjával .Zsírral kikent és morzsával meghintett tepsibe tesszük, forró sütőbe megsütjük, sajttal megszórjuk.

Rakott mángold.
1kg megtisztított, megmosott mángoldot, forrásban lévő sós vízben 5-6 p-ig főzzük. Lecsurgatjuk, kicsit megvagdaljuk.0,8dkg vajból és 10dkg lisztből világos rántást készítünk zúzott fokhagymával. Belekeverjük a mángoldot, sóval ,borssal ízesítjük, kevés tejet adunk hozzá, átforraljuk de nagyon sűrű legyen. 6ek rizst zsíron átforgatva, kevés vízzel felöntve, kis lángon fedő alatt puhára pároljuk.20-30dkg sonkát vagy bármilyen maradék felvágottat kockára vágunk, 1 tojásból kis tejből 2 kanál lisztből palacsinta tésztát készítünk cukor nélkül. Kizsírozott tűzálló tálba soronként lerakjuk a mángoldot, rizst, húst,palacsintát,a tetejére mángold kerüljön,tejföllel és vajjal meghintve megsütjük.

Mángold főzelék savanykásan
A megtisztított mángoldot jól megmossuk, húsdarálón ledaráljuk vagy finomra vágjuk. Világos rántást készítünk a mángoldot beleforgatjuk, ha nem elég a leve húslével hígítjuk. Adunk hozzá 15dkg apró kockára vágott császárszalonnát, 1 marék apróra vágott sóskát 1 gerezd fokhagymát és egy marék zsemlemorzsát. Folytonos keverés mellett felforraljuk törött borssal sóval ízesítjük, tükörtojással tálaljuk. Teflonba olajat teszünk és annyi tojást ütünk bele ahány személyre számítunk. Vigyázzunk, hogy a sárgák egészben maradjanak, tetejét sózzuk borsozzuk és csemege paprikát teszünk rá. Dermedésig sütjük.

Töltött mángold
Darált sertéshúst összekeverünk 1 tojássárgájával, finomra vágott hagymával, 1 marék zsemlemorzsával, csipet sóval törött borssal. Jól megmosott nagyobb gerezdjétől megtisztított mángold levelet kiterítjük. 2-2 levelet teszünk egymásra. Közepére egy evőkanálnyi húst teszünk és vigyázva összesodorjuk. Kiszárított teflonlábasba szorosan egymás mellé rakjuk, tejfölös olajjal meglocsoljuk. 1 húsleveskockát 2dl vízben feloldunk és ráöntjük. Fedő alatt lassú tűzön kb 30 percig pároljuk. Sütőben megpirítjuk. Sajttal megszórjuk párolt rizzsel tálaljuk.

Mángold puding
4nagy burgonyát héjában megfőzünk, megtisztítunk. Krumplinyomón áttörjük, beleütünk 2 egész tojást, jól elkeverjük. A felét vastagon kizsírozott morzsával kihintett tűzálló tálba vagy formába tesszük. A másik felét elkeverjük fél kg mángoldból készült főzelékkel és megtöltjük vele a tálat. Forró vízzel töltött edénybe állítjuk és lezárjuk légmentesen. Ebben a gőzben 40 percig főzzük. Kiborítjuk és sajtmártással tálaljuk. Úgy szeleteljük mint a tortát. Ha három színűre akarjuk csinálni a burgonyát 3 részre osztjuk és egy részbe pirospaprikát keverünk.

Mángolddal töltött táskák
30 dkg lisztből 10 dkg sütőmargarinnal 1 tojással sóval kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk. Késhát vastagságúra kinyújtjuk vizespohár nagyságú kerek formával kiszúrjuk. Nagyon sűrű mángolt főzelékből kis halmokat rakunk rá. Tojásfehérjével körülkenjük a korongokat és egy üressel betakarjuk, a széleket összenyomjuk. A tetejét elkevert tojással megkenjük és reszelt sajttal meghintjük. Aranysárgára sütjük közepes meleg sütőben.

Mángolddal töltött tojás
Személyenként 2 tojást keményre főzünk kettévágjuk, a sárgáját kivesszük. Egy tejben áztatott zsemlét kicsavarunk (csak a belsejét) a tojássárgákkal összedolgozzuk. Sót pici mustárt borsot 5dkg vajat habosra keverünk és fél dl tejföllel elkeverve a tojásos masszához keverjük. Vágott petrezselyemmel és apróra vágott hagymát egy pici vajon üvegesre pirítunk és azt is belekeverjük. megtöltjük vele a tojásokat a maradék töltelékhez egy negyed kg sós vízben megfőtt apróra megvágott mángoldot és 5 dkg vajból 8dkg lisztből rántást készítünk nagyon világosra pirítva és 2 dl tejjel felengedjük. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Az egészet alaposan összekeverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk zsemlemorzsával kihintünk és a mángoldos masszát beletesszük. Kis mélyedéseket csinálunk benne és belerakjuk a megtöltött tojásokat. Tejföllel meglocsoljuk vajdarabkákat teszünk rá és sütőben megpirítjuk.

Mángold tojással
1 negyed kg szárától megtisztított alaposan megmosott mángoldot lobogó enyhén sós vízben 5-6 percig főzzük. Kivajazott tűzálló tálba tesszük ha leszűrtük. Borsot, zúzott fokhagymát, szerecsendiót teszünk rá. 2 tojássárgáját 1 dl tejszínnel elkavarunk és a mángoldba öntjük. Azután 4db tojást egészben ráütünk, hogy a sárgája szét ne essen. Megsózzuk paprikázzuk és sajtot szórunk rá. Forrósütőben addig sütjük míg a tojások megdermednek. Külön krumplipürét adhatunk hozzá.

Sajtos mángold falatkák
4db zsemlét tejben áztatunk majd jól kinyomkodjuk. Kevés vajat teflon tojássütőben megforrósítunk és az elmorzsolt zsemlét megpirítjuk benne kevés apróra vágott pertezselyemzölddel és snidlinggel. Megsózzuk, megborsozzuk. Ha langyosra hűlt 3 tojássárgáját és 30 dkg apróra vágott és 5 dkg vajon megpárolt mángoldot adunk hozzá 2 ek zsemlemorzsát és a 3 tojás kemény habját gyengéden elvegyítjük vele. Majd lobogva fövő sós víben evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk. Egyszerre keveset, hogy szét ne essen és szűrőkanállal tűzálló edénybe rakjuk őket. Forró vajjal meglocsolunk minden sort és sajttal megsórva tálaljuk.

Töltött mángold
Nagyobb levelű mángoldot erétől megtisztítunk, megmossuk és 5 percig főzzük, lecsepegtetjük. Tölteléknek 30 dkg kétszer átdarált sertéshúst, 2 egész tojást, kevés vajon egy fej reszelt vöröshagymát pirítunk 1 apróra vágott piros paradicsom paprikátés apróra vágott petrezselyemzöldet pirítunk bele. Ha kész és kihűlt összekeverjük a húsos tojással. Fűszerezzük borssal, delikáttal. Ha kemény lenne pici tejjel hígíthatjuk fel. Kiterítjük a mángold leveleket és mint a töltött káposztát megtöltjük. Tűzálló tálba állítva egymás mellé sorakoztatjuk. Aljára, tetejére kis metéltre vágott mángoldot szórunk. 3 kk vajat teszünk rá és fóliával szorosan lezárva a sütőbe 45 percet pároljuk. Aztán levesszük a fóliát és 1 dl tejszínbe 1 tojást elkavarunk és ráöntjük a kis töltelékekre és kissé megpirítjuk.

Mángold göngyölve
Fél kg főtt húst ( levesből is kivehetjük ) összevagdalunk zsíron kevés hagymával átpároljuk, adunk hozzá 2 apróra vágott pirospaprikát, delikátot, borsot. Aztán 2x átdaráljuk húsörlőn vagy turmixoljuk. 2 tojássárgáját elkeverünk 2 kanál olvasztott vajjal és 1 kanál tejföllel. Hozzá adunk 1 kicsavart áztatott zsömlét és az egészet sima, habosra kavarjuk. Végül hozzáadjuk a tojások kemény habját. A mángold leveleket kivesszük, megmossuk és forró sós vízben 10 percig főzzük. A mángold leveleket megkenjük és felsodorjuk. Tűálló tálba szorosan egymás mellé rakjuk. Nem túl forró sütőben átsütjük. Tálalás előtt kis tejföllel meglocsoljuk és zsemlemorzsával megszórjuk.

Rakott mángold
1 kg mángoldot sós vízben megfőzünk, leszűrjük és turmixoljuk. 5 dkg vajból, 8 dkg lisztből világos rántást készítünk. Belekeverjük a mángoldot, sóval borssal ízesítjük kicsi tejet adunk hozzá és jól felfőzzük, a tűzről levéve kihűtjük. Hozzá keverünk 3 tojás sárgáját és kemény habját 2 pár virslit megfőzünk és vékony karikákra vágunk. Kivajazott zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba egy réteg mángoldot teszünk a vajjal meglocsoljuk. Betakarjuk egy sor mángoldal, erre rakjuk a virslikarikákat, meglocsoljuk majd ismét mángold, tojáskarikák és végül mángold. Nem túl forró sütőben 40-45 percig sütjük. Tetejét virslikarikákkal díszítjük.

Pizza mángoldal töltve
18 dkg lisztet mély tálba teszünk 1 dkg élesztőt fél dl tejben pici cukorral megkelesztünk. Most a lisztet elkeverjük az élesztővel és 3 ek étolajjal vagy olvasztott margarinnal. Kibélelünk vele egy teflon sütőt. Ujjnyi vastag hurkát sodrunk egy kevés tésztából és az edény szélére helyezzük, hogy legyen pereme aztán 30 percig kelesztjük letakarva. Most 15 dkg mángoldot megfőzünk és turmixolunk 2 gerezd fokhagymával. 5 dkg szalonnát apró kockára vágunk, egy kis fej vöröshagymát lereszelünk és a pirított szalonna kockával üvegesre pirítjuk 15 dkg lecsókolbászt ledarálunk, belekeverjük a szalonnás zsírba, hozzátesszük a mángoldot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk 1 dl tejfölt és 1 tojást keverünk bele. A tésztát előmelegített sütőben félig megsütjük, aztán megtöltjük a mángold krémmel, kis reszelt sajtot szórunk rá tejföllel meglocsoljuk és készre sütjük.
mángold   fasírt   főzelék   évszakos táplálkozás     
 
 
Szólj hozzá!
A m.pudingot elkészítettem, remek volt,hidegen és melegen is.
Ajánlom mindenkinek!
IBICE (2019. június 30.)
Pillangó Fejlesztések a Facebookon
© bffd.hu - Butterfly Development
Külföldről támogatott civil szervezet